STUDIO ON THE BULBS                      THUIS                   Boekingen
 
   
Korte geschiedenis van Studio on the bulbs

Studio on the bulbs is een onafhankelijke studio, muziekuitgever en muzikanten-collectief. Onder haar vleugels opereren verschillende bands, zoals Zahnfleisch en Tunnelfist. Maar ook wordt muziek opgenomen in gelegenheidsformaties. Op deze site kun je hierover meer lezen door op hyperlinks op deze pagina te klikken.

CLICK HERE FOR ENGLISH VERSION OF THIS DUTCH MUSICAL SITE


In de winter van 1999 huurden Louis Kossen en Martijn Rutte, bassist en gitarist van Tunnelfist, een ouwe bollenschuur aan de rand van het dorp Hillegom, in eerste instantie bedoeld als rustpunt voor het hectische Amsterdamse leven. Vanaf het begin werd allerhande muziekapparatuur het holletje binnengesleept en begon Tunnelfist de knusse schuur te gebruiken als oefenruimte. De stap naar het inrichten van een eigen opname-studio was klein. Beetje bij beetje werd de apparatuur bijgekocht die nog nodig was en eind 2000 was er sprake van een heuse studio. Tunnelfist cd's Kompromislos en New Moon zijn er gedeeltelijk opgenomen, gemixt en gemastered.

Toen Tunnelfist -naar later bleek slechts tijdelijk- op non-actief werd gesteld wegens meningsverschillen, zat de snaren-sectie niet bij de pakken neer en besloot optimaal gebruik te gaan maken van hun eigen Studio on the Bulbs in Hillegom. Na het stilleggen van deze band, stoomden Kossen en Rutte meteen op volle kracht door met hun Nederlandstalige project Man Alleen, daarin ondersteund door het voltallige Life to us en zanger Jos Duijst van, jawel, Tunnelfist, wat een paar maanden later de eerste cd van Zahnfleisch zou opleveren, hoewel nog niet onder die naam uitgebracht (verschenen onder de naam van de opnamestudio: Studio on the Bulbs).

 

De grootste verrassing van deze cd bleken Louis Kossen in de rol van zanger en de inventieve Nederlandstalige teksten van Martijn Rutte. De schijf vertoonde overigens nogal wat onevenwichtigheden, hoewel zij ontegenzeggelijk een zeer intieme sfeer oproept en een paar ijzersterke songs bevat (Tevreden zijn, Man alleen, Vol is vol, Blijf jij maar lekker thuis, Ennio).

Tegelijkertijd werkten beide heren, ondersteund door een berg elektronica en drummer De Haan en zanger Duijst, aan het solo-project van Louis Kossen, Feed me, een verzameling Engelstalige liedjes van eigen hand en een prachtige, op de toppen van de longen gezongen cover van Kylie Minogues kraker I can't get you out of my head, voor het eerst op het publiek losgelaten in de Hillegomse dorpskroeg, De kleine beurs. Ook hier ontpopt Louis Kossen zich tot opmerkelijk zanger-met-licht-hysterische-maar-gevoelige-ondertoon. Ook Jos Duijst laat zich weer van zijn beste kant zien in de jaren '80 disco persiflage Star en het bijzondere, ingetogen gezongen Innocence.

En of dat niet genoeg was, hebben Kossen en Rutte ook nog een reeks cd's opgenomen van bevriende muzikanten in het knusse thuisstudiootje.

Het volgende eigen project was de langspeler Hollander in Amerika, die geheel werd opgenomen, gemixt en gemastered in de eigen studio , nu officieel uitgebracht onder artiestennaam Zahnfleisch en niet langer onder Studio on the bulbs. Voor meer informatie en het jubelende onthaal van de cd, klik hier

Anderhalf jaar later werd de derde Zahnfleisch-langspeler, Op jacht naar het leven op opgenomen. Deze werd nog beter onthaald dan haar voorganger. Op dit moment heeft Louis de laatste hand gelegd aan de mix van de in het najaar van 2006 te verschijnen nieuwe Tunnelfist-cd. Geplande releasedatum oktober. En inmiddels alweer druk met de aankomende live cd van Zahnfleisch. Elk optreden van de 2006-tour wordt vastgelegd, en ook een paar oefensessies in de studio zelf. In het voorjaar van 2007 zal de cd worden uitgebracht.